Med

 
 
 

 

 
Pčelarstvo je vrlo ekonomična grana poljoprivrede, ali je na ovim prostorima potpuno zapostavljena. Osnovni razlozi nezaiteresovanosti stanovništva da se bavi ovom vrstom proizvodnje su investicije koje su potrebne za zasnivanje pčelinjaka. Za zasnivanje pčelinjaka, za jedno društvo, potrebno je 100 evra za 30 društva znači potrebno je oko 3.000 evra, što za ovaj deo stanovništva predstavja veliku insvesticiju. Klimatski i zemljišni uslovi su relativno povoljni za uspešno gajenje pčela na području naselja Velika.
 
Prvi podatak o gajenju pčela u selu Velika, nalazimo u turskom popisu imovine od 1485. godine, gde su stanovnici (pčelari) u Velici bili zaduženi taksom na pčele sa 45 akči, što znači da se u to vreme gajio veliki broj pčelinjih društva. Prema nekim izvorima i podacima o gajenju pčela, Veličanin Risto Gojković imao je preko 500 košnica. Za stanovnike sela Velika bilo je unosno gajenje pčela, pa su pojedina domaćinstva svoj opstanak zasnivala na proizvodnji meda i tako sticala značajan imetak.
 
Područje atara Velike izuzetno je povoljno za uzgoj pčelinjih društava-organsko pčelarenje. Geografsko-reljefni položaj, sa relativno povoljnom klimom i zemljišnim uslovima, bogatom vegetacijom, omogućava uspešno gajenje pčela. Teritorija Velike bogata je raznovrsnim medonosnim biljkama, registrovano je preko 60 vrsta. Prostorno raznovrsna vegetacija zauzima površinu od 6.000 ha sa raznovrsnom vegetacijom, bez prisustva bilo kakvog zagađivača.
 
Područje naselja Velika u geografskom smislu predstavlja pravu oazu, koja je izolovana od ostalih naselja u okruženju. Velika sa Veličkom rijekom predstavlja izuzetno bogatstvo vodotoka, potoka, izvora, vegetacije (pašnjačke, livadske i šumske), sa mnoštvom zastupljenih medonosnih biljaka. Ovo ističemo jer se budući pčelari mogu baviti organskim pčelarenjem.

Osnivač

 

         

       

Kontakt

VELIKA KOOPERATIVA

Adresa:
Selo Velika - Dom u Velici,
Opština Plav, Crna Gora
Osnovano:
22. jun 2013. godine
Registrovano:
13. novembar 2013. godine
E-mail
kontakt@velikakooperativa.com
Telefon:
+ 382 51 25 00 55
+ 382 69 62 37 49

 

Linkovi